Egyzsinóros Kétzsinóros Reklámsárkányok Anyagok Rendelés Sárkányeresztés
SÁRKÁNYERESZTÉS

Fontos, hogy mindegyik sárkány csak a számára megfelelő szélerősségben repül. Ha túl gyenge, vagy túl erős a szél, a sárkány nem repül. Gyenge szélben a sárkány nem emelkedik fel, erős szélben ugyan felemelkedik, de idegesen csapkod, lepörög.

 

Általános szabályok egyzsinóros sárkányokhoz

 1. Kezdő sárkányeresztő nyílt terepet keressen. Legalább 100x100m, mely körül nincsenek magas fák, épületek.
 2. A sárkányeresztő mindig a szélnek háttal áll, a sárkány mindig a széllel szemben.
 3. Ha a sárkány felemelkedik, mindig csak annyi zsinórt kell engedni, hogy az eresztőzsinór feszes maradjon. (A laza zsinór miatt a sárkány stabilitását vesztheti. Továbbá a laza zsinór könnyen összegubancolódik.)
 4. Ha megfelelő a szélerősség, a sárkány futás nélkül is felemelkedik.
 

Általános szabályok kétzsinóros sárkányokhoz

Fontos: a kezdő sárkányeresztő olyan helyet keressen, amely nem szélnyírásos, mert ilyen helyen még a tapasztalt sárkányeresztőt is meglepheti a sárkány váratlan viselkedése. A jó sárkányeresztőhely kezdők számára a kaszált, füves, nyílt terep vagy tengerpart, ahol nincsenek magas fák, vagy épületek. Mint a képen is látható, ideális feltételek biztosításával, már egy öt éves gyerek is képes a kétzsinóros sárkány repítésére.

 

A SÁRKÁNY FELERESZTÉSE

 1. A sárkányt úgy kell összeszerelni, hogy ha van rajta kantárzat, az szabadon, csavarodásmentesen helyezkedjen el.
 2. Az eresztőzsinórt az ábra szerinti módon, a sárkány kantárzatának végén elhelyezkedő csomó fölé kell hurkolni.
 3. A széliránnyal párhuzamosan az összes zsinórt le kell tekerni. A sárkány széllel szemben helyezkedjen el.
 4. Az eresztőzsinór végét meg kell fogni úgy, hogy a baloldali kantárzatra kötött zsinór a bal kézre, a jobboldali kantárzatra kötött zsinór a jobb kézre kerüljön. A sárkányeresztő szélnek háttal áll. Fontos, hogy pontosan egyforma legyen a sárkány két eresztőzsinórja.
 5. A segítő felemeli a sárkányt - a talajhoz képest merőlegesen - oly módon, hogy a sárkány orra az ég felé néz. Ha nincs merevítőváza a sárkánynak, akkor a segítő húzza szét a sárkány orrát, így a szél könnyebben belekap.
 6. Ha a szél elég erős és a zsinór feszes, a sárkányt kiemeli a segítő kezéből. Kicsi szélben a sárkányeresztő kicsit hátrálhat. (Én is így törtem el a kezem!)

A SÁRKÁNY IRÁNYÍTÁSA

 1. A jobboldali eresztőzsinór meghúzásával a sárkány jobbra, a baloldali meghúzásával a sárkány balra fordul.
 2. Akár 10-12 fordulatot is csinálhat a sárkány egy irányba, de utána célszerű ugyanannyit az ellenkező irányba is forgatni a sárkányt, hogy a zsinór kitekeredjen.
 3. Ha a sárkány a kívánt irányba fordult, az eresztőzsinórt viszzaengedjük.

Figyelem: kisebb szélben a sárkány lassúbb, nagyobb szélben a sárkány gyorsabb. Minél gyorsabb a sárkány, annál nehezebb az irányítása. Kis szélben arra is figyelni kell, hogy a sárkánynak mindig legyen sebessége, ellenkező esetben a sárkány átesik.

 

 

 
A papírsárkány története Sárkányépítő foglalkozások Tervrajzok Fotók A vállalkozásról Megközelíthetőség