Egyzsinóros Kétzsinóros Reklámsárkányok Forgók Anyagok Rendelés Sárkányeresztés
A papírsárkány történeteBodóczky István

Az első, huzamosabb ideig tartó repülésre képes szerkezetek a levegőnél nehezebb testek repülési elvén működő zsinóros sárkányok voltak. A zsinóros sárkány legrégebbi írásos említése és ábrázolása Kínából származik kb. i.e. 200-ból. A sárkány azonban ennél jóval korábbi találmány. Egy írás beszámol arról, hogy Kung Csu Pan ( aki az i.e. negyedik században élt, és korábban ismert ács és feltaláló volt), olyan famadarat talált föl, amely napokig képes volt a levegőben maradni. A leírásból arra lehet következtetni, hogy ez egy madár formájú sárkány lehetett. Kínából aztán a sárkány egész Ázsiában elterjedt. 1000 körül már Japánban és Koreában is ismerték és 1500 körül már mindennapos volt Malajziában, Indonéziában és Thaiföldön is. A különböző helyeken formailag és a funkció tekintetében is igen sokat változott, Polinéziában például pálmalevelekből készült sárkányokat horgászatra használják még ma is.

Az európai sárkány kezdeteit homály fedi. Sokáig úgy gondolták, hogy kereskedők hozták magukkal Keletről, újabb kutatások szerint azonban addigra már Európában is megszülatett a zsinóros sárkány a római harci zászlóból, a pennonból. A római hadseregben harci zászlóként használt pennon egy hosszú rúd végére tűzött faragott szörnyfejhez csatlakozó, hosszú (toll formájú) szélzsák volt, amit - a kódexek szerint a 13. század körül már igen elterjedt volt - tekinthetünk a legrégebbi európai sárkánynak.

Később, a 16. század körül a keletről hozott minták hatására más formák is megjelentek és széles körben elterjedt időtöltés lett a sárkányozás. 1700 körül Franciaországban már rendeletet hoztak, amely megtiltotta a sárkányozást a közparkokban, mert olyan gyakoriak voltak az összetűzések a rivalizáló sárkányeresztők között. Később a sárkány játékszerből munkaeszköz és tudományos kísérletek eszköze is lett, majd pedig a repülési kísérletek során vált még jelentősebbé.

1749 Alexander Wilson és Thomas Melville sárlányokkal emeltek hőmérőket a magasba, hogy megmérjék a hőmérséklet változásait különböző magasságokban.
1752 Benjamin Franklin " villamos sárkányával" kísérletileg bizonyította, hogy a villámlás elektromos kisülés.
1799 Sir George Cayley a sárkányt céltudatosan használta repülési kísérleteihez és elméleti munkásságában lefektette az aerodinamika alapjait.
1818 Cayley sárkányokból sikószárnyat szerkeztett, először alkalmazta a "V" állást a stabilitás érdekében.
1826 George Pocock a sárkányok húzóerejét használta Char Volant nevű kocsija vontatására.
1846 A tíz éves Homan Walsh átrepítette a Niagara Vízesés felett az első zsineget, amellyel aztán a hídépítéshez szükséges kábeleket áthúzták.
1859 E. J.Cordner megtervezi és kipróbálja mentő-sárkány rendszerét, amellyel a sziklazátonyra futott hajókról a partra juttathatták az embereket.
1887 E.D. Archibald, angol meteorológus elsőként elkészített légifelvételt sárkányra erősített fényképezőgéppel.
1889 A francia Artur Batut sárkányával több mint száz méter magasból lefényképezi farmját.
1890 William Eddy a hajlított keresztrudas Maláj sárkány alapján a közismert gyémánt sárkányból egy sokkal stabilabb sárkányt tervezett. Az Eddy sárkányt meteorológiai kísérletekhez és légifotózáshoz is használták.
1893 Lawrence Hargrave Ausztráliában feltalálta a cellás dobozsárkányt. Repülési kísérleteihez számtalan variációt készített. Dobozsárkányait ezután hosszú évtizedekig használták a legkülönbözőbb célokra. (meteorológia, mentősárkány, stb.)
1894 B. F. S. Baden-Powel szabadalmaztatta Levitor nevű ember emelő rendszerét katonai megfigyelés céljára.
1901 Az Atlanti óceán túlsó partján Guglielmo Marconi vett elsőként távíróadást. Antennáit sárkányokkal emelte kb. 130m magasba.
1902 December 17-én a Wright-fivérek Kitty-Hawk-nál vérehajtották az első sikeres motoros repülést. Irányító szerkezetüket négyzsinóros sárkány kísérleteikre alapozták.
1904 Edwin Armstong (Yonkers, NY) sárkányos kísérletei a rövdhullámú rádiójelek felfedezéséhez vezettek.
1905 Samuel Franklin Cody az általa továbbfejlesztett dobozsárkányokkal megfigyelőket emelt a magasba. Cody a brit hadseregben katonai rangot kapott, hogy egy sárkányos megfigyelő különítményt vezessen.
1906 George R. Lawrence panoráma felvételeket készített San Franciscóról a földrengés után. Fényképezőgépét sárkányokkal emelte magasba.
1907 Alexander Graham Bell repülési kísérleteket folytatott az általa feltalált tetraéder formájú cellás sárkányokkal. Cygnet nevű sárkánya 3393 cellából állt.
1941 Harry Sauls olyan sárkány rendszert dolgozott ki, amely megvédte a hadi és kereskedelmi hajókat az ellenséges repülőgép támadásoktól. A hajók körül repülő sárkányokon robbanóanyagot helyeztek el.
1942 " Gibson Girl" nevű dobozsárkányokkal szerelték fel az angol pilóták mentőcsomagját arra az esetre, ha a tengeren zuhannának le. A sárkány eresztőzsinórja rádióantennaként szolgált.
1943 Paul Garber kifejlesztett egy kétzsinóros irányítható sárkányt mozgó célpontera történő lővésgyakorlatokhoz.
1948 Francis Rogallo szabadalmaztatta flexi sárkányát, amely az első sárkányrepülők modeljéhez vezetett.
1963 Domina Jalbert feltalálta a háromdimenziós parafoil sárkányt. Ez lett az alapja az irányítható ejtőernyő típusoknak.
1988 A sárkányok húzóerejének újrafelfedezése Peter Lynn nevéhez fűződik. Az irányítható sárkányok által vontatott kocsijával új sportot teremtett.

 

A papírsárkány története Sárkányépítő foglalkozások Tervrajzok Fotók A vállalkozásról Megközelíthetőség